Behandling af chok (PTSD)

adminTerapi

Behandling af chok

Involveres vi i en ulykke, et overfald eller en anden voldsom hændelse, som reelt eller symbolsk truer os eller nærtstående på livet, aktiveres en urgammel reaktion i nervesystemet: kamp/flugt-refleksen.

Denne refleks mobiliserer på få sekunder så store energimængder i vores krop, at vi er i stand til at flygte over hals og hoved eller nedkæmpe en ellers overlegen modstander. Et eksempel er moderen, der pludselig har kræfter til at løfte den bil, hendes barn ligger fastklemt under.

Får vi ikke udløst energien, f.eks. fordi hverken kamp eller flugt er mulig, forbliver den bundet i nervesystemet og viser sig måneder til år senere i form af diffuse symptomer, som ikke kan relateres til fysiske lidelser: svimmelhed, hovedpine, angst, vredesudbrud, koncentrationsbesvær… vi har fået chok/PTSD.

På grund af den høje energi har vores normale hukommelse også slået fra, så chok ledsages ofte af hukommelsestab, enten på selve handlingsforløbet eller på de ledsagende følelser (vi kan berette i alle detaljer uden at fortrække en mine – mens tilhørerne er dybt rystede).

chok-energien sidder i nervesystemet

Da chok-energien sidder i nervesystemet, er den udenfor rækkevidde af vores normale bevidsthed: chok kan ikke behandles med samtaleterapi. Tværtimod kan ukritisk genfortælling gøre ondt værre, fordi nervesystemet derved bringes endnu mere i alarmberedskab.

Behandlingen består derimod i en skridt-for-skridt rekonstruktion af handlingsforløbet, sideløbende med udladning af den tilhørende energi i små doser kamp eller flugt. På denne måde nedbringes energien i et sikkert tempo, der også giver hukommelsen tid til at komme med.

Rent konkret benytter vi en kombination af dr. Peter Levines Somatic Experiencing og Bodynamic Internationals chok-traume terapi.